Orális szex is okozhatja a szájrákot

Néhány éve ismert, hogy a gége-, garat- és szájüregi rákok mintegy 50%-ának háttérében a humán papillomavírus (HPV) áll. A HPV-fertőzést korábban csak a méhnyakrákkal hozták kapcsolatba. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói újabb vizsgálatai megerősítették, hogy a HPV egyes törzsei férfiaknál és nőknél is jelentősen megnövelik a gége- és garatrákok előfordulásának kockázatát. A garatrákok legerősebb rizikófaktora a kutatók szerint nem is a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, hanem a HPV-fertőzés, különösen, ha életünk során több partnerrel is orális aktusban veszünk részt. Egyre többen kapnak szájüregi rákot, és egyre több a fiatal a betegek között.

A humán papillomavírus (HPV) a világon évente 550 ezer méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért felelős, ami az összes daganatos megbetegedések 6,1%-a. Mostanáig több mint 120 típusát különböztették meg, melyek egy része a bőrt, másik része a nyálkahártyákat betegíti meg. Az utóbbiakhoz tartozó mintegy 60 HPV-típus fertőzheti meg a méhnyak, a szájüreg, a garat, a gége, a nyelőcső, a végbélnyílás környéki régió vagy a hímvessző hámját, és ugyan nem egyforma gyakorisággal, de rákot okozhat. Korábbi járványtani vizsgálatok azt is igazolták, hogy a HPV a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző kórokozó. Ez azt jelenti, hogy HPV-fertőzött nők vagy férfiak átvihetik a fertőzést partnereikre, és a fertőzés veszélye annál nagyobb, minél több partnerrel tart valaki kapcsolatot. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.
A HPV-fertőzés a legerősebb rizikófaktor – A New England Journal of Medicine c. orvosi szakfolyóirat május 10-ei számában megjelent tanulmányban Maura Gillison és munkatársai száz olyan férfi és nő vizsgálatáról számolnak be, akiknél újonnan diagnosztizálták a garatrákot. Azoknál, akik korábban már bizonyítottan fertőződtek a HPV-vel, az eredmények szerint 32-szeresére nőtt a valószínűsége a rákbetegség kialakulásának. Ez a rizikófaktor jóval magasabb, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás esetében, előbbinél ugyanis háromszorosára, utóbbinál pedig két és félszeresére nő a daganat megjelenésének esélye. (Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az együttes dohányzás és alkoholfogyasztás még a HPV-nél is magasabb kockázatot jelenthet – a szerk.) További eredmény, hogy azoknál, akik hatnál több orális szexpartnerrel rendelkeztek életük során, 8,6-szorosára nőtt a vírus által okozott daganat kialakulásának kockázata – olvasható az egyetem sajtóközleményében.
A kutatócsoport adatai alapján a dohányzás és az alkoholfogyasztás meglepő módon nem jelentett plusz kockázatot a rák megjelenésének szempontjából, ha valaki már fertőződött a vírussal. “A rák megjelenését a vírus okozza, így ha a HPV-nek sikerült rákossá alakítania egy sejtet, akkor a dohányzás és az alkoholfogyasztás már nem jelent további rizikófaktort” – mondta Gillison. A legtöbb HPV-fertőzés egyébként tünetmentes marad és nem okoz betegséget, a veszélyesebb törzsek – például a HPV-16, 18, 31, 33, stb. – azonban megnövelik a rák kialakulásának veszélyét.
Gillison és kollégái egy másik, az előzővel párhuzamos felmérést is végeztek, amelyben a száz résztvevő véréből és nyálából vettek mintákat. Kérdőíves módszer segítségével felmérték az alanyok szexuális-, dohányzási- és alkoholfogyasztási, valamint szájápolási szokásait, majd az adatokat egy kétszázfős kontrollcsoport adataival hasonlították össze. A HPV 16-os vírustörzse a garatrákos beteg daganatainak 72%-ában volt jelen, és akiknél a vérben ki lehetett mutatni a HPV ellen termelt antitestek jelenlétét, azoknál 58-szorosára nőtt a daganatok kialakulásának esélye.
A férfiak HPV-fertőzése, a visszafertőzés veszélye – A HPV-vírussal a férfiak egy részének nemi szerve is fertőzött, de esetükben ez általában nem okoz látható tüneteket és nem alakít ki betegséget. A nőknél ugyanis – szövettani okok miatt – a vírus sokkal könnyebben hatol be a méhnyak felszínét borító hámszövet legalsó sejtrétegébe, ami szükséges számára ahhoz, hogy hosszú távon is életben maradjon és szaporodjon.
Nagyon fontos tudni azonban, hogy a férfiak részéről fennáll a visszafertőzés veszélye, azaz egy vírushordozó férfi újra megfertőzheti a betegségéből kigyógyult partnerét – akár hüvelyi, akár orális szexről van szó. Ezért javasolt, hogy az a férfi, akinek partnerét méhnyakrákkal vagy rákmegelőző állapottal kezelték, végeztessen el egy olyan vizsgálatot, amelynek során megállapítják, hogy ő maga fertőzött-e a HPV-vírussal. Ezeket a vizsgálatokat díj ellenében elvégzik például a Semmelweis Egyetem 2. sz. Patológiai Intézetében és az Országos Onkológiai Intézetben.
A HPV által kiváltott garatrákokra egyelőre nem létezik szűrővizsgálat, de a Budapesten, Debrecenben és Egerben nemrég megnyílt hazai HPV-centrumokban komplex ellátásban – nőgyógyászati vizsgálat, esetleges vírusmeghatározás, a beteg felvilágosítása és szükség esetén a terápiás javaslat megbeszélése – részesülnek azok a nők, akik jelentkeznek a méhnyakrák megelőzését szolgáló szűrővizsgálatra. Az új centrumok célja a méhnyakrákkal kapcsolatos elsődleges és másodlagos prevenciós eljárások alkalmazása, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a méhnyakrákos megbetegedések gyakorisága. (RTL, Origó)


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Iratkozz fel a levelezőlistánkra, értesítést küldünk ingyenes hozzáféréssel amikor a Tagi tartalom újra elérhető lesz. Ha érdekelnek szexhírek, ingyenes xxx erotika és kedvezmények erotika témában.

Ami rád vár az több ezer pornófilm, videó és képek tagoknak, pornófilmek és videók, szexmozi, pornóképek, rar pornó, videómegosztó, magyar amatőr és profi pornós lányok.


Szuper SZEX SHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?

A nők egyik kedvence a tojás vibrátor, ismerd meg te is!

Mi az a vibráló tojás, a klitorstimulátor (vibrátortojás, vibrotojás, vibrogolyó). A vibráló tojás egy kis [...]

Tuti jó pozíciók kemény vagy mélyre hatoló szexhez

Elképesztő és nagyon klassz szexpozíciók, amit ki kell próbálnod. A tanácsokat csak akkor szabad használni, [...]

A pénisz ha szex közben lágy lesz mit kell tennie egy férfinak?

Miért puha a pénisz, ha egy férfi nemileg izgatott? A gyenge erekció komoly problémát jelent [...]

A legjobb szexshop cikkek és szexáruk a varázslatos szexhez

A szexboltokban kapható termékek egy része szexuális problémákra adhat megoldást, ám az áruk többsége a [...]