Szex: mikor kezdik a mai fiatalok?

Minden órában hat abortuszt végeznek el Magyarországon, ami azt jelenti, hogy tízpercenként történik ilyen jellegű nőgyógyászati beavatkozás. S bár az utóbbi években némi csökkenést mutatnak a számok, az, hogy a fiatalok egyre korábban kezdik el a szexuális életet, arra figyelmeztet, hogy a felvilágosításból soha nem elég. S hogy a tizenévesek igénylik is azt, hogy minél többet és minél többször beszélhessenek a szexről, az a felmérés is bizonyítja, amelyet tavaly februárban végzett el egy nagy óvszergyártó cég. A reprezentatív, online vizsgálat során 1500, 15-22 éves lányt és fiút kérdeztek meg, akik szinte egyöntetűen azt mondták, hogy nem elégedettek azzal a szexuális felvilágosítással, amit kapnak. Ráadásul az is inkább biológiaóra, mintsem olyan témákról való beszélgetés, ami valóban érinti és érdekli őket: szeretnék, ha az érzelmekről, a kapcsolatokról és a nemi szerepekről is szó esne. És tegyük hozzá: azokról a nemi úton terjedő betegségekről, amelyekkel kapcsolatban meglehetősen nagy a tájékozatlanság.„A gyerekek leginkább a barátaikkal és szüleikkel beszélik meg, vagy próbálják megbeszélni a testiséggel kapcsolatos kérdéseket. Az otthoni légkör azonban nem mindig megfelelő erre, de sokszor kommunikációs űr is lehet a két generáció között” – mondja Szőnyi György szülész-nőgyógyász, aki szerint ez nem csupán abból adódhat, hogy nem őszinte a kapcsolat a szülő és a gyerek között, hanem abból is, hogy a tinédzserek sokszor már más fogalmakat használnak, mint amit az idősebbek megszoktak.  A szülész- nőgyógyász szerint először is érteni kell a gyerekek nyelvét, megváltozott kifejezéseit, de még sokszor így sem könnyű ezekről a kérdésekről nyíltan beszélni. Persze nem csak a nyelv alakul villámgyorsan, hanem a testi fejlődés is igencsak felgyorsult: a lányok – például – magasabbra nőnek és a menzeszük is korábban érkezik: ma már a legtöbb 12-13 évesnek elkezdődött a menstruációs ciklusa. A 15-18 évesek fele már szexuális életet él – ez az adat a fővárosiakat jellemzi inkább, vidéken kicsit kisebb ez az arány – ráadásul úgy, hogy a 90 százalékuk nem védekezik az első együttlét során. Ezért aztán ennél a korosztálynál lényegesen magasabb az abortuszok száma, mint a felnőtt nők esetében – figyelmeztet a szakember. Hozzátette: 2001-ben 5500 abortusz történt az említett tizenéves csoportnál, ami mára a felére csökkent. Ez annak a felvilágosító programnak az eredménye, amely hét éve indult útjára, és ami azóta közel 100 ezer diákkal ismertette meg a védekezés lehetőségeit.

„Nem szívesen emlékszem vissza az első szexuális élményemre: érzelmek nélkül, tulajdonképpen kíváncsiságból történt meg és egy kicsit az is közrejátszott, hogy a barátnőim zöme már túlesett a dolgon. Harmadikos gimnazisták voltunk és úgy gondoltuk, az utolsó felhőtlen nyarunkat már nem akarjuk érintetlenül eltölteni. A fiú, akivel együtt voltam, csak kellemes feladatnak tekintette az egészet: másnap már csak köszöntünk egymásnak. Bár nem védekeztünk – hirtelen történt az egész – szerencsére nem estem teherbe. Arra azonban nem gondoltam, hogy lelkileg mennyire megvisel majd, hogy olyan gépiesen zajlott le az aktus” – idézi fel a kellemetlen élményt 20 éves interjúalanyunk.

Ahogy Szőnyi doktor mondja, éppen az a már említett, A-HA! elnevezésű program egyik célja, hogy a fiatalok belássák, a szex egy érzésekkel, tartalommal teli kapcsolat fontos része, és nem pusztán feszültséglevezető testgyakorlat. Az, hogy ki mikor érik meg arra, hogy testileg és lelkileg is éretté váljon a szexre, egyénenként változó. Van, aki már 16 évesen megtalálja a szerelmet, az ideális partnert, de az sem baj – pláne szégyen -, ha valaki még 19-20 évesen is érintetlen.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb információ eljusson a fiatalokhoz, az A-HA! szakemberei több olyan rendezvényen is ott lesznek, ahol sok tizenéves fordul meg. Természetesen a középiskolákban is folytatják a munkát: kiemelt szerepet szánva a családtervezésnek. Ezen belül a nem kívánt terhességek megelőzésére, a fogamzásgátlási technikák megismertetésére, a válsághelyzetek kezelésére szeretnének összpontosítani. A célunk, hogy a terhesség-megszakítások száma folyamatosan csökkenjen – ad tájékoztatást az elérendő célokról a doktor.


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Iratkozz fel a levelezőlistánkra, értesítést küldünk ingyenes hozzáféréssel amikor a Tagi tartalom újra elérhető lesz. Ha érdekelnek szexhírek, ingyenes xxx erotika és kedvezmények erotika témában.

Ami rád vár az több ezer pornófilm, videó és képek tagoknak, pornófilmek és videók, szexmozi, pornóképek, rar pornó, videómegosztó, magyar amatőr és profi pornós lányok.


Szuper SZEX SHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?

Szexkütyük hatalmas élvezésekhez az online szexshop és Szexbolt választékból

Több mint három évtizede fedezünk fel új örömpontokat, bemutatjuk a felnőttipar legújabb innovációit, és hangulatot [...]

Pénisznövelő szerek és eljárások, így lehet nagyobb a farkad

A férfiak körülbelül fele álmodik egy hosszabb péniszről, látva azt a férfiasság garanciájának és a [...]

Vibrátor szex az INTIM CENTER vibrátor shop termékeivel

A szexshop üzletekben a vibrátor választék olyan nagy, hogy aki nem tájékozott, az tanácstalanul áll, [...]

Egy jó maszturbálásra a műpunci a legjobb

A szexshop áruházak egyik legérdekesebb és ugyanakkor érdekes része, mivel ezek a termékek teljes méretben [...]